

Distanța până la obiectiv: 81,2 Km ( E79 )
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, localizată în satul Sarmizegetusa, din comuna Sarmizegetusa, se afla pe lista Monumentelor Istorice naționale.
Colonia, fosta capitală a Daciei romane, s-a ridicat la poalele Munților Retezat, în partea de sud-vest a Țării Hațegului de astăzi.
Colonia a fost întemeiată în primii ani după cucerirea Daciei, acest moment fiind marcat și prin baterea unei monede (sestertius) emisă de Roma, din ordinul Senatului, dedicată „celui mai bun principe”, împăratul Traian.
Capitala, al carei territorium se întindea de la Tibiscum la Micia, se putea dezvolta în liniște, apărată fiind de castrele Tibiscum, Voislova, Micia și Bumbești.
Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunare și făcea legatura cu extremul nord al provinciei, la Porolissum.
Orașul antic închidea o suprafață înconjurată de ziduri de aproximativ 32 ha. În inima orașului se intersectau cele două drumuri principale, cardo maximus orientat nord-sud și decumanus maximus orientat est-vest, la întretăierea cărora se afla principala construcție publică – Forul.
Dincolo de zidurile orașului, pe o mare întindere, erau situate casele (villae), ateliere meșteșugărești (cărămidării, sticlării,…), temple și alte construcții publice sau private.
Tot în afara zidurilor se găseau și cimitirele orașului (sepulcreta), la est și la vest de incintă. Populația se putea ridica la 25.000-30.000 de oameni.
Amfiteatrul constituie cea mai impunatoare construcție, numărul spectatorilor pe care-i putea găzdui se ridica la circa 5000 de oameni.
Forul, cu o intrare monumentală, era centrul civic și politico-administrativ. Cuprindea o piață publică, o basilică, un tribunal, podiumul pe care stăteau judecatorii și sub care a fost amenajată închisoarea. Pe latura basilicii se aflau mai multe încăperi ce constituiau birouri, precum și sedii ale diferitelor asociații și corporații, cum ar fi Colegiul Augustalilor. Pe centrul laturii era amplasată curia, sala de ședințe a consiliului local. Sub ea se deschid două încăperi subterane boltite, care erau camerele de tezaur ale orașului. Imediat în dreapta ei se găsește un amplu pasaj spre cel de al doilea for, care a fost ridicat mai târziu și care constituia centrul religios al Sarmizegetusei.Prin strădania arheologilor au fost scoase la lumină construcțiile și amenajările de odinioară a Ulpiei Traiane, precum și numeroase obiecte de uz casnic ce sunt adăpostite de muzeul din imediata vecinătate a sitului.