Ora locală Temperatura
17:36

Distanța până la obiectiv:  36,4 Km ( DJ705A )
Situl arheologic Sarmizegetusa, punct „Dealul Grădiștii”, localizat în satul Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus se află pe lista monumentelor istorice naționale și a patrimoniului mondial UNESCO.
Situl antic este construit în întregime pe terase antropogene: cetatea era înconjurată de ziduri și avea sanctuare monumentale, ateliere înfloritoare, locuințe, elementele de captare și filtrare a apei potabile.Aspectul grandios al așezării în momentul cuceririi romane, ca și funcțiile economice evidențiate de săpăturile sistematice, i-au determinat pe cercetători să considere complexul de construcții care se aliniază de-a lungul a aproape 6 km, ca o așezare protourbană sau un oraș.Săpăturile arheologice sistematice au evidențiat trei zone funcționale diferite:
1. cetatea; 2. zona sacră; 3. așezarea civilă.

1. Cetatea
Zidurile cetății, ridicate în tehnica obișnuită, „murus Dacicus”, înconjurau un mamelon cu cota de 1000 m, respectând configurația terenului. După cucerire, romanii reamenajază cetatea, mărindu-i suprafața.

2. Zona sacră era situată la est de cetate, pe două terase.Accesul spre temple se făcea pe un drum pavat cu lespezi de calcar și se tremina într-o piațetă. În acest spatiu au fost amplasate sanctuare de tip rectangular și circular, unele fiind construite din piatră de calcar, altele din piatră de andezit.
3. Așezarea civilă este cel mai mare habitat cunoscut până astazi în lumea dacică, ocupând zeci de terase artificiale, dintre care au fost cercetate pâna în prezent numai câteva. Aici se aflau grupuri de locuințe, ateliere meșteșugărești, depozite, hambare, instalații de captare și distribuire a apei potabile.
Căile de acces erau supravegheate de turnuri de pază, cu ziduri din piatră.
În cartierul estic s-a descoperit în 1988 un atelier monetar.
În momentul cuceririi, reședința regilor daci era cel mai mare centru al metalurgiei fierului din Europa barbară. Cele mai multe ateliere descoperite sunt ateliere de fierarie, dar au fost descoperite și cercetate și ateliere ceramice sau pentru pentru fabricarea sticlei, etc.