




Distanța până la obiectiv: 36,4 Km ( DJ705A )
Cetatea Costești a fost construită pe dealul „Cetățuia”, cetatea domina și supraveghea o întinsă zonă situată la poalele sale, pe malul stâng al râului Apa Orașului. Importanța sa strategică este deosebită: controlul cetății deschidea drumul către Sarmisegetusa. Facând parte dintr-un complex sistem de apărare, cetatea de la Costești-Cetățuie, construită între sfârsitul sec. II și începutul sec. I î. Chr,. este cea mai veche dintre fortificațiile dacice din Munții Orăștiei. Ea va trece în decursul istoriei prin mai multe faze de întarire și refacere.
Vârful colinei a fost amenajat de către constructorii daci în terase, rezultând astfel un platou de formă elipsoidală pe care au fost dispuse elementele de apărare: șanțuri și valuri de apărare întarite cu palisade, ziduri de piatră cu turnuri de veghe la extremități.
În interiorul spațiului apărat, urcând pe o scară monumentală mărginită de un zid se ajunge pe platou și la unul din turnurile-locuință.
Turnul era construit din piatră la nivelul parterului și din caramidă de formă pătrată sau rectangulară la partea superioară. O altă scară conducea către un al doilea turn-locuință. Cele două turnuri ocupă extremitățile de nord și sud ale platoului, între ele, pe vârf, existând un turn de pază. Alte trei turnuri, izolate, vegheau asupra drumului de acces antic și asupra marelui sanctuar.Sanctuarele, în număr de patru, erau rectangulare, cu tamburi de calcar și coloane din lemn. Cele două cisterne de apă descoperite, foarte importante pentru supraviețuirea apărătorilor, erau amplasate una în interiorul zonei fortificate, cealaltă în exteriorul acesteia.
Cetatea de la Costești-Cetățuie este un punct de reper deosebit pentru istoria
geto-dacilor, fiind prima cetate construită după o planimetrie și o tehnică nouă de influență elenistică (ziduri din blocuri din piatră de talie cu parament dublu), păstrând în același timp elemente ale sistemul vechi de fortificare, șanțuri și valuri de pământ.