Ora locală Temperatura
20:16

Distanța până la obiectiv:  36,4 Km ( DJ705A )
Cetatea dacică de la Costești-Blidaru, cu rosturi pur militare, este cea mai impozantă lucrare de acest gen din zonă, fiind ridicată în doua etape. 
Amplasată pe un deal (la 705 m altitudine) cu perspectivă către valea Mureșului și Sarmisegetusa Regia, controla drumul antic de acces către aceasta. La est și nord-est de cetatea de la Blidaru, erau amplasate trei turnuri de pază, iar alte turnuri supravegheau împrejurimile. 
Prima incintă, dinspre est, era de forma unui patrulater neregulat, cu patru turnuri la colțuri. Prin turnul din colțul sud-vestic, ce avea intrarea în clește, se realiza accesul spre o intrare secundară. Tehnica de construire a zidurilor este cea cunoscuta sub numele murus Dacicus, adică două paramente de blocuri de calcar fasonate, unite între ele prin bârne de lemn, iar spațiul dintre cele două șiruri de blocuri se umplea cu sfărâmături de piatră și pamânt bine bătut. La realizarea cetății au fost folosiți meșteri greci și autohtoni.

La jumătatea sudică a platoului din interiorul incintei a fost construit un turn-locuință pătrat, iar pe versantul de sud-vest, un turn izolat. 
În etapa a doua a fost construită o cetate mult mai cuprinzătoare, ce îngloba și prima incintă. Poarta de intrare în cetate se afla pe latura estică, fiind flancată în interior de două ziduri scurte. Pe laturile de nord și vest ale cetății, pe partea interioară a zidurilor, au fost construite încăperi care la parter serveau drept depozit pentru cereale, etajul fiind în fapt o platformă pentru susținerea și manevrarea mașinilor de război. Zidăria alterna blocurile de calcar cu micașisturi, imitând modelul tablei de șah. 
Aprovizionarea cu apă a cetatii era asigurată de o cisternă patrulateră situată în partea de nord-vest, în afara zidurilor cetății.Sanctuarele, de tip aliniament, erau situate în afara incintei fortificate, în locul numit „Pietroasa lui Solomon”.